A vorbi despre importanța practică a invățării limbilor străine pare deja destul de ciudat deoarece pentru majoritatea acest aspect a devenit o evidență, o realitate de care ne lovim în aproape orice context.

În acest moment în care lumea se îndreaptă tot mai mult spre incluziune și deschidere, nu mai contează ce limbă străină învățăm, ci câte limbi învățăm. Iar răspunsul este că nu pot fi niciodată prea multe, așa cum niciodată nu poate fi prea târziu să începem.

Este adevărat că un copil învață mai ușor. Este și mai adevărat că un copil care ia contact la cald cu o limbă străină, invață și mai ușor, dar adevărul este că oricine poate învăța o limbă străină și poate începe oricând. Desigur, nu vorbim aici despre performanță, ci mai degrabă despre un nivel decent, acceptabil, adică util, de cunoștințe.

Nu fac parte dintre profesorii care aruncă tot ceea ce este vechi pentru a înlocui cu tot ceea ce este nou. Vechiul are și el beneficiile lui , dacă știm cum să-l adaptăm în așa fel încât să ajute. Iar noul are nevoie să fie acceptat în forma sa filtrată, gândită în prealabil, și aplicată inteligent, adică adaptat.

Cu alte cuvinte, ca metode, sunt pentru o îmbinare , pentru un echilibru, scopul fiind mereu unul practic, pragmantic. Consider că cel mai important pentru elevul obișnuit este să înțeleagă și să vorbească într-o limbă străină.

Altfel spus, cam orice ajută: ascultarea activă de fragmente autentice ( muzică, film, știri etc. ),  jocuri care încurajează exprimarea orală, gramatica în contexte de comunicare, contactul cu interlocutori nativi, lectura, teatrul, interpretarea de muzică străină, cercuri de exprimare orală etc. Aceste metode funcționează atunci când există voință și perseverență. Elevul învață autonom, independent, dar înțelege și importanța  realității unei colaborări productive. De asemenea, își educă motivația, care este cea mai importantă componentă în învățare. Înțelege de ce, la ce și care este sensul învățării limbilor străine.

Luând contact cu realitățile înconjurătoare, observă singur beneficiile pe care aceasta le aduce: reușește să înțeleagă și să ceară singur informații utile, îi oferă deschiderea spre o posibilă carieră viitoare, îi dezvoltă nivelul  absolut necesar  de adaptabilitate la realitățile  contemporane, îl învață ce și cum să comunice în așa fel încât să obțină ceea ce-și dorește la un moment dat, îi încurajează independența și implicit, încrederea în sine, toate acestea fiind tot atâtea abilități de viață pe care un elev și le poate însuși.