Această perioadă te face să vezi lucruri pe care nu voiai să le vezi,  lucruri  pe care le vedeai dar le amânai gândindu-te că este timp,  lucruri pe care le vedeai dar  pe care le ignorai neconsiderându-le prioritare.

Așa într-o zi din acestea,  m-am uitat spre bibliotecă,  și deși văzusem de ceva vreme haosul care domnea neîntrerupt și liniștit pe rafturi, nu păruse să mă deranjeze atât de mult încât să  fac ceva în această privință.

Mai puțin acum, când cu o răbdare și cu o minuțiozitate de care nu mă credeam capabilă, am aranjat cărțile din bibliotecă, pe limbi, pe teme, pe domenii, pe edituri…o nebunie, dar o nebunie calculată, sistematică, pornită din dorința de puțină ordine, de puțin sens, de puțină siguranță într-o lume și o perioadă ca acestea care te forțează să vezi de la cele mai banale realități la cele mai dureroase și mai transformatoare dintre ele.

Și astfel s-a născut raftul cărților de psihologie, filozofie și dezvoltare personală. Mi-am dat seama că pe multe dintre aceste cărți le-am cumpărat și le-am lăsat deoparte pentru mai târziu, asa cum ni se întâmplă multora dintre noi. Am realizat că nu citisem nici măcar jumătate din ele și cu un umor negru mi-a trecut prin minte că  în general se și vede acest aspect sensibil  în comportamentul meu.

Nu am mai amânat. E foarte greu să-ți recunoști ție ca om ce nu merge, care îți sunt defectele, uneori defecte care te afectează direct pe tine și care îi afectează și pe cei din jurul tău.

Perioada aceasta testează limitele fiecăruia dintre noi și are marele avantaj de a ne face să nu mai amânăm conștientizarea acestor minusuri de caracter sau de personalitate.

Așa că am făcut ceva necarecteristic mie, am ieșit din zona mea de confort și am deschis primele două cărți care tratează cele mai mari minusuri ale mele: impulsivitatea și furia.

Este vorba despre două cărți pe care instinctiv am ales să le citesc una în completarea celeilalte, întrucât Controlează-ți furia a lui Alain J. Marillac apărută la Meteor Publishing, București, 2017, abordează această temă mai mult teoretic și pare o introducere în a conștientiza ce presupune mânia exacerbată, dăunătoare și distructivă, în timp ce Terapia de 30 de minute pentru managementul furiei a lui Ronald P. Potter-Efron și a Patriciei S. Potter-Efron, apărută la editura ALL, București, 2015, optează pentru exerciții și soluții practice, părând a fi scrisă nu doar pentru cititorul cu această problemă, ci incluzându-l efectiv în redactarea și în procesul acestora.

Dacă în prima se dorește  a se arăta cât mai clar și mai echilibrat fenomenul, sursele sale, direcțiile și efectele  nocive pe care acesta le aduce în viața celui în discuție și a celor apropiați lui în special, în cea de-a doua se oferă un ghid practic de control al acestuia.

Prima este o confesiune, o iertare și o reprimandare părintească în același timp, iar  cea de-a doua te invită  la un exercițiu al sincerității și al responsabilizării.

Recomand citirea acestor două cărți în această ordine, oferind îmbinarea teorei și a  practicii într-o variantă aproapiată  de ideal.

Implicarea este esențială, și mai mult decât oricând, aceste cărți oferă cel puțin varianta de nu mai amâna, de a nu mai nega, de nu mai găsi scuze și vinovați în exterior. Aceste cărți atrag atenția asupra limitelor  despre care vorbeam  la începutul articolului meu și mai mult decât atât, subliniază încă o dată că totul se petrece în interior și că percepția creează realitatea.